Duangu chléb

Ingredience:

dva šálky slunečnicových semínek
půl šálku zlatých lněných semínek
třetinu šálku psyllia
půl šálku kokosové mouky (není to samé, jako kokosová moučka)
dvě vejce
dvě lžíce chia semínek
jeden sáček kypřícího prášku s vinným kamenem*
lžička soli
kmín podle chuti
dvě lžíce jablečného octa
voda

Postup:
Chia semínka namočíme do hrnku vody. Ostatní semínka pomeleme (stačí mixér NutriBullet 900, slabší na tom shořel, silnější ze semínek vyrobil máslo). Mouku ze semínek smícháme v míse s dalšími ingrediencemi, včetně vody s nabobtnalými chia. Chvíli se těsto může zdát příliš řídké, ale v okamžiku, kdy psyllium natáhne vodu, těsto zhoustne. V tuto chvíli můžeme přidat další vodu (kolem jednoho dcl) a ještě chvíli mícháme.

Formu na „srnčí hřbet“ vyložíme pečicím papírem a dáme do ní těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů na režim „horký vzduch“, než chléb na povrchu ztvrdne (nemá cenu testovat špejlí jako u obilných chlebů). Pečení trvá cca 90 minut podle druhu trouby.

Po vyndání z trouby chléb necháme vychladnout mimo formu. Uchováváme jej po starém způsobu zabalený v utěrce nebo lněném sáčku na chléb. Takto nám vydrží klidně týden.